С промените в законодателството ще се осигури възможност на туристическия бранш да наема сезонни работници от трети страни извън Европейския съюз (ЕС).Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Деветия Черноморски туристически форум, който се провежда край Варна.

„За пръв път с промените в този правилник ще се дадевъзможност за наемане на сезонни работници, чужденци, до три и до девет месеца, като процедурата до три месеца е изключително опростена и за първи път се въвежда 90-дневно разрешение за работа за сезонни работници”, посочи Ангелкова.

Въпреки че е само временно решение, според нея това значително ще улесни и подпомогне бранша, пише Фокус.

„Това е възможност, не е задължение, всеки който има желание за това, ще може да го направи”, подчерта министърът на туризма.

По думите ѝ това е бил един от основните проблеми, който е поставян на вниманието на Министерството още от първите дни на работата му.

„Успоредно с това ние стартираме и един пилотен проект с професионалните гимназии по туризъм и с кметовете на населените места, с няколко министерства – МРРБ, МОН и МТ. Той е свързан с финансиране на елементи на професионалното образование по Оперативна програма „Региони в растеж”, каза в заключение Николина Ангелкова.

https://www.expert.bg/mainnews/Shte-zapylvame-nedostiga-na-kadri-v-turisticheskiq-sektor-s-rabotna-ryka-ot-treti-strani-568794.html

G-HGK8EBKHTF